čl

12.08.2014 08:57

Zborovice a Kyselovice soupeře zašlapaly do země

OKRESNÍ PŘEBOR: novinku sezony, kdy nerozhodná utkání rozhodnou penalty, si vyzkoušeli aktéři v Mrlínku, kde ale uspěla Lubná

MARTIN BŘENEK

 

Kroměřížsko Hned dva celky na úvod fotbalového Okresního přeboru OFS Kroměříž své soupeře nešetřily. Vysoké vítězství rozdílem třídy 5:0 zaznamenaly Zborovice a Kyselovice. Novinku sezony, kdy utkání za nerozhodného stavu rozhodnou penalty, si na vlastní kůži vyzkoušeli aktéři a fanoušci v Mrlínku, odkud si ale druhý prémiový bod odvezla úspěšnější Lubná.

 

SKAŠTICE B HOLEŠOV B 3:1 (2:0)

Domácí o svém úspěchu prakticky rozhodli v první půli, kdy si vypracovali uklidňující dvougólové vedení. „Již ve čtvrté minutě po centru Konečníka uvolnil Bubla před brankou Gahuru a ten otevřel skóre zápasu. Další velká šance přišla v osmé minutě, ale ani nadvakrát osamocený Brada brankáře hostů nepřekonal. Ve 12. minutě přidal z trestného kopu Konečník druhý gól,“ radoval se kouč Skaštic B Lukáš Motal. „Po poločasové průtrži mračen se začalo s mírným zpožděním. V 61. minutě sice soupeř snížil Hlobilem na rozdíl branky, ale čtvrt hodiny před koncem bylo rozhodnuto. Bubla velmi pěkně nacentroval a Gahura podruhé skóroval,“ radoval se Motal.

Kouč rezervy Holešova Petr Štěpaník si stěžoval na špatný nástup do utkání. „Nečekal jsem, že po dvanácti minutách budeme mít již dvoubrankovou ztrátu. Hráči si zřejmě mysleli, že to bude jako v minulé sezoně, že budeme jednoduše jenom vyhrávat,“ zlobil se na své svěřence Štěpaník. „Musíme si sednout na zadek a začít makat jinak to nepůjde. V tomto utkání to byla katastrofa hlavně po herní stránce,“ nebral si servítky trenér Holešova B.

Branky: Gahura 2, Konečník Hlobil. Rozhodčí: Veselý, 80 diváků. Skaštice B: Vymětal L. Menšík D. (46. Vymětal R.), Bubla, Stančík (88. Koňárek), Navrátil Motal T., Ježák, Uličný (46. Soukup), Konečník Brada (87. Motal L.), Gahura. Holešov B: Sedláček Petrskovský (74. Zapletal), Vaculík, Chovanec, Snopek (84. Čada), Frýbort, Sedlařík, Leško (62. Matuška), Vedra, Machálek, Hlobil.

 

RUSAVA SLAVKOV P. H. 1:3 (0:0)

„Oproti zápasu ve Slavkově před devíti týdny došlo v naší sestavě vinou dovolených či odchodů ke změnám na osmi postech, což se na našem výkonu projevilo,“ posteskl si sekretář domácího celku Daniel Krajcar, který dlouho věřil, že jeho výběr může bodovat. „Bohužel v páté minutě neproměnil penaltu gólman Michal Vaculík, takže musel při zpátečním sprintu do vlastní branky ukázat hodně rychlé nohy,“ pousmál se Krajcar. „Hra se nám dařila jen v úvodních deseti minutách. Potom jsme se přizpůsobili domácím a namísto kombinace jsme míče jen nakopávali,“ posteskl si hostující kouč Pavel Kotas.

Po změně stran již ale převzali otěže zápasu Slavkovští, kteří rychle získali dvoubrankové vedení. „Po přestávce jsme hru výrazně zlepšili, začali jsme hrát víc kolektivně a vypracovali jsme si dvoubrankové vedení. Rusava snížila po náhodné tečované střele, na kterou neměl gólman nárok. O chvíli později jsme naše zasloužené vítězství pojistili třetím gólem,“ oddechl si Kotas.

„Přestože vedli hosté 2:1, za tohoto stavu mohl ještě srovnat J. Pavelka, ale trefil pouze tyč. V závěru již soupeř kontroloval hru,“ dodal zklamaně domácí sekretář.

Branky: Vávra Kužel, Pavlica, Grygar. Rozhodčí: Mucha, 160 diváků. Rusava: Mich. Vaculík Vávra, Barot, K. Vaculík, Lipold Třasoň, Zelený, J. Pavelka, Krajíček Havránek, Janek (55. P. Vašík). Slavkov p. H.: Čačala Dočkal, Kotas, Pavlica, Urban, Kužel, P. Krajcar, Barot, J. Krajcar, Grygar, Ponížil (Z. Krajcar, M. Urbánek, L. Urbánek, Darebníček).

 

LOUKOV ZDOUNKY 3:1 (2:0)

„V prvním zápase nové sezony jsme zaslouženě získali tři body. Po nepříliš vydařených přátelácích jsme si vše vyříkali a první půli jsme zvládli na jedničku. Hosty jsme nepustili ani do jediné šance, naopak se v pravý čas probudil v přípravě střelecky tápající kanonýr Kocman, když v první půli dvakrát skóroval,“ potěšilo trenéra Loukova Miroslava Hovořáka, jehož svěřenci nástupem do druhé půle nepotěšili. „Kluci zbytečně moc zatáhli a doslova jsme si říkali o gól, který taky přišel. Až důrazná domluva v pitné přestávce pomohla. Zdounky jsme již do žádné další velké šance nepustili. Naopak třetí pojistku přidal po vynikající přihrávce nejlepšího hráče na hřišti Bělíka Kuba John. Hosté pak již jen nakopávali míče na vysoké útočníky, ale bez efektu. My jsme mohli naopak ještě zvýšit, když se z trestňáku ze šestnáctky netrefil Kundera a hlavně novic v týmu Čonka, který po minutě na hřišti šel sám na gólmana, ale jen ho nastřelil. Musím pochválit pana sudího Skybu, jako vždy zvládl utkání bez problémů,“ dodal spokojeně Hovořák.

V táboře Zdounek po skončení dobrá nálada nepanovala. „Letošní sezonu jsme zahájili oslabeni oproti jaru na čtyřech postech. Bude to těžké, ale jen bojovností a přístupem můžeme tyto kvalitní hráče nahradit,“ nabádá svůj první tým předseda Zdounek Zdeněk Čevela. „Snaha tentokrát byla, ale nestačila. Dvakrát jsme soupeři hloupě pomohli vlastní chybou. Kontaktní brankou dorostence Kyrcze jsme se soupeři přiblížili, ale domácí poctivě bránili, vyráželi do protiútoků a duel rozhodli třetí trefou. Nám se pak i přes útočnou snahu již nedařilo vůbec nic,“ dodal zklamaně předseda.

Branky: Kocman 2, J. John Kyrcz. Rozhodčí: Skyba, 150 diváků. Loukov: Švehlík Fuksa, Kuběna, Petřík, Kocián, Šmerda, Šenovský, Kundera, Janek, Bělík, Kocman (John J, John K., Žáček, Čonka). Zdounky: Rampas Sigmund, Buša, Pektor, Juřena, Doleček, Navrátil, Adamík, Daněk, Kozubík, Krčmář (Firych, Malát, Kyrcz).

 

ZBOROVICE RATAJE 5:0 (2:0)

Zborovičtí byli od začátku lepším mužstvem a nováčkovi toho moc nedovolili. „První branku jsme vstřelili po pěkné akci Chytrým, před poločasem byl faulován Kojetský a penaltu proměnil Štěpánek,“ pustil se do hodnocení duelu domácí kouč Marek Šprňa. „Druhá půle byla plně v naší režii. Hned zkraje dal Chytrý třetí branku. Po rychlé a přesné kombinaci přidal čtvrtou David Prachař a účet uzavřel krásnou brankou Šprňa. Soupeře jsme přehráli jak kombinačně, tak fyzicky a jsem rád, že jsme první kolo zvládli. Kluky chválím. Rád bych pochválil i rozhodčího Sanisla, který zápas řídil s přehledem,“ dodal na adresu muže v „pruhovaném“ Šprňa.

Jedním z důvodů vysoké porážky Ratají byl podle jeho trenéra až přílišný respekt ze soupeře od úvodních minut. „Začali jsme příliš opatrně a báli se hrát. Navíc jsme udělali hrubé chyby na naší polovině hřiště, které soupeř trestal,“ stále mrzí kouče Petra Bláhu. „Rychlý třetí gól po změně stran nás ještě více utlumil. I přes vysokou prohru si ze zápasu musíme vzít ponaučení především v disciplinovanosti. Hráči si musí uvědomit, že některé herní situace nejdou řešit jako v okresní soutěži,“ zvedl varovně prst lodivod Ratají.

Branky: M. Chytrý 2, Štěpánek, Šprňa, D. Prachař. Rozhodčí: Sanislo, 150 diváků. Zborovice: Chytrý R. Vaňák, Laube, Štěpánek, Švejcar, D. Prachař, Šumbera, Kojetský, M. Prachař, M. Chytrý, Šprňa (Sidek, Janča, Hlaváč). Rataje: Miler Brázda, Bláha, Štěpánů, Stratil, Kratochvíl, Avramov, Chalupa, D. Poledňák, Vacl, Zloch (A. Poledňák, Deneš, Krejčí, Štěpita, Gryča).

 

MRLÍNEK LUBNÁ 2:3 na pen. (2:1)

„Utkání jsme začali velmi dobře. Hned po rozehrávce utekl po křídle David Horák a prostřelil z úhlu hostujícího brankáře. Soupeře jsme zaskočili a na naší hře to bylo znát. Nehráli jsme špatně. V závěru poločasu nás hosté zatlačili a z jejich převahy pak přišlo vyrovnání. Nám se podařilo ze standardky opět strhnout vedení na naši stranu,“ radoval se Martin Kaďůrek, vedoucí mužstva Mrlínku. „Po změně stran drželi míč častěji hosté. My jsme se snažili hrát na brejky, bohužel jsme žádný neproměnili. V závěru tlak hostů sílil a v poslední minutě zaslouženě vyrovnali. V loterii penalt nám to nevyšlo, prémiový bod si odvezl soupeř,“ zamrzelo Kaďůrka.

Lubná se už před utkáním netajila přáním odvézt si nějaké body. „Chtěli jsme napravit jarní debakl, který jsme zde utrpěli. Připravovali jsme se na to, že domácí hrají jednoduchý fotbal s nakopávanými míči a mají velmi dobré standardní situace. Bohužel už ve 20. vteřině jsme právě jeden dlouhý míč nezachytili a domácí útočník s přehledem propálil Blažka. Od té doby jsme byli lepším mužstvem. Drželi míč na svých kopačkách, domácí zatlačili, ale do nějaké vyložené šance nás dobře hrající obrana nepustila. Po několika nebezpečných střelách okolo šestnáctky se ujala až výstavní trefa Skácela. Vzápětí přišla branka z rohu, kdy zaspala obrana v čele s gólmanem a domácí šli znovu do vedení,“ zaskočilo Petra Skypalu, trenéra hostí. „Po obrátce jsme znovu tlačili, převaha byla ještě větší. Tentokrát přicházely i šance, ale bez gólového efektu. S naší snahou útočit přišly i mezery v naší defenzivě. Domácí mohli utkání rozhodnout, ale Blažek byl proti. Myslím si, že zasloužené vyrovnání přišlo v 89. minutě, kdy jsme se štěstím dotlačili míč po závaru do brány domácích. Po závěrečném hvizdu přišla na řadu novinka v podobě loterie pokutových kopů. V této disciplíně stálo štěstí při nás,“ uznal kouč Lubné. „Před zápasem jsem neznal rozhodčího Radka Nováka. Ale po zápase si ho budu pamatovat. Tento velmi těžký zápas v bouřlivé atmosféře zvládl s naprostým přehledem. Klobouk dolů,“ smekl Skypala.

Branky: 1. D. Horák, 41. Vrubel 37. a pen. Skácel, 90. Valach. Rozhodčí: Novák, 120 diváků. Mrlínek: Novák Radek Horák Radek, Kušík Vladimír, Kušík Radim,Vyoral Alois (89. Beza), Vrubel, Podzemný (66. Vlasák), Horák David, Vyoral Štěpán, Červík (56. Mikov), Horák Josef. Lubná: Blažek Běťák, Krejčiřík, Valach, Havlík (Droběna), Rybenský (Železník ml.), Kutňák, Haloda, Skácel, Otýpka (Kroupa), Sládeček.

 

NĚMČICE STŘÍLKY 2:1 (1:1)

Utkání přineslo naprosto vyrovnaný průběh, kdy o jeho osudu rozhodla proměněná penalta domácími čtvrt hodiny před koncem. „Měli jsme mírně více ze hry, ale soupeř hrozil z nebezpečných brejků. V 15. minutě hosté využili protiútok a ujali se vedení. Nám se podařilo vyrovnat do poločasu ve 37. minutě zásluhou Niedermertla, který zakončoval po rozehraném rohovém kopu,“ potěšilo asistenta trenéra Němčic Michala Štěpánka. „Druhý poločas byl ve stejné režii. Snažili jsme se více přitlačit na soupeře a skórovat. Celý zápas rozhodla 77. minuta, kdy po dobré kombinaci zakončoval Matějov do odkryté branky. Hostující hráč jeho střelu chytil rukou a následovala penalta, kterou proměnil Pospíšilík. Další šance na obou stranách zůstaly nevyužité, proto jsme rádi, že první body s dobrým soupeřem zůstaly doma. Ještě si dovolím vyzvednout výkony obou gólmanů, kteří zachytali výborný zápas,“ doplnil Štěpánek.

„Po změnách v kádru, kdy nás opustili tři hráči základní sestavy, jsme jeli do Němčic v očekávání, jak noví mladí hráči nahradí zkušené borce. Od první minuty bylo zřejmé, kdo bude diktovat tempo hry. Domácí nás přehrávali a neustále se tlačili do zakončení. Do vedení jsme šli ale my po pěkném centru Jelínka a zakončení Holackého,“ popsal trefu Střílek Pavel Mikulčík, jehož tým ale nakonec na body nedosáhl. „Škoda, protože druhé dějství již bylo daleko vyrovnanější. Bohužel v momentě, kdy jsme odehrávali nejlepší pasáž zápasu, jsme udělali chybu, kterou soupeř potrestal. Předtím jsme zahodili dvě obrovské příležitosti. V 90. minutě jsme měli další vyloženou šanci. S ohledem na několik výborných šancí jsme si rozhodně alespoň bod měli odvézt,“ je s odstupem času přesvědčen trenér hostů.

Branky: 37. Niedermertl, 77. (pen.) Pospíšilík 15. Holacký. Rozhodčí: Mucha, 50 diváků. Němčice: Láník Sládeček, Lejsek, Němec, Darebníček Roman (79. Vymětal), Darebníček Radim, Cejpek, Pospíšilík (86. Holotík), Matějov, Niedermertl, Holý. Střílky: Vitoul Elzner, Jelínek D., Foltýn, Jelínek R., Novák (65. Tomaštík), Posolda, Stuchlík, Holacký (70. Hlaváček), Holub (68. Kryštof), Hubr.

 

KYSELOVICE ZÁŘÍČÍ 5:0 (3:0)

Duel měl od začátku jasný průběh. Po všech stránkách lepší domácí svou převahu postupně přetavili ve vysoké vítězství. „Po celý zápas jsme šli za vítězstvím. Již v prvním poločase jsme si vytvořili několik šancí, z nichž tři skončily gólem. Naše aktivní hra pokračovala s krátkou mezihrou po změně stran, kdy jsme vítězství potvrdili dalšími dvěma góly,“ radoval se hráč Kyselovic Martin Sobek. „Škoda dalších šancí a dvou tyček. Zářičtí hrozili pouze z nakopávaných míčů a standardek, které jsme si pohlídali. Naše vítězství bylo zcela zasloužené. Mladý rozhodčí Zapletal podal dobrý výkon. Jsme rádi, že jsme zvládli první domácí zápas v nové sezoně,“ dodal spokojeně.

Hosté před utkáním tajně věřili v nějaký bod, třebaže přijeli v kombinované sestavě. „Neuspěli jsme, poněvadž domácí nás fyzicky přehráli. Zaslouženě získali tři body,“ uznal sportovně předseda Záříčí Petr Krutil.

Branky: Krčma, Přikryl, J. Seibert, Zádrapa, Kroupa. Rozhodčí: Zapletal, 150 diváků. Kyselovice: Molčík Seibert, Říkovský V. st., Říkovský M., Němec, Zádrapa, Říkovský V. ml., Přikryl, Kroupa, Krčma, Blažek.

Program nadcházejícího 2. kola neděle 17. srpna: Holešov B Kyselovice (10.15), Zdounky Slavkov p. H., Záříčí Rusava, Střílky Skaštice B, Lubná Němčice, Rataje Mrlínek, Loukov Zborovice (16.30).

 

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode